Friday, December 14, 2012

Donderdag 13 december

Motor geronk! ik spring uit bed. De zeilen worden oor Yorick naar binnen gedraaid, die staan alleen maar te klapperen en dat is niet best voor het materiaal. De wind begint steeds verder in te zakken,m de vooruitzicht beloven ook niet veel goeds voor de komende dagen. Zeer weinig wind 5 a 6 kn uit ZO. Nou lekker is dat, daar gaat de snelle overtocht.
Tegenslagen hoort bij het zeezeilen. maar we zijn er bijna!!! Zonder wind komen te zitten is vervelend, maar beter zonder wind dan zonder diesel en water en bijden hebben we genoeg. Nu motoren we er maar vrolijk op los.
Yorick verzacht de teleurstelling door wentelteefjes te bakken. Van vers brood dat wel want brood krijgt aan boord de tijd niet om oud te worden. Het smaakt er niet minder om, en na de middag verwent hij ons nog met een heerlijke salade met kidney beans als lunch. We balen dat we niet meer zeil kunnen zetten en bedenken een list om het restant van het grootzeil te gebruiken. We slaan het restant van de top om vanaf de bovenste lat die nog in het zeil zit. Aan de bevestiging car van deze lat zit nog de hijslijn van het voorlijk! Daaraan hijsen we het grootzeil . Een val van de bazaan gebruiken we om extra versteviging naar achter te geven zodat het zeil niet teveel doorslaat naar voren. Het werkt, ziet er niet uit maar wat geeft dat. Wie moet zich er aan storen, hier op de eindeloos lege oceaan. Samen met de uitgeboomde genua , genaker en bazaanzeil staat er nu 330m2 zeil wat een snelheid van 5 a 6 knopen genereert bij 7 knopen wind niet gek. In de avonds eten we het restant van de middag maaltijd met een soepje en fruitsalade toe. Lang kunnen we de zeilvoering niet houden en voor de zon ondergaat halen we bijna alles weer weg .Op de uitgeboomde genua en bazaan na zeilen we de nacht in. 's Middernacht ontvangen we via de marifoon een oproep van een vermoedelijk Franse zeiler die onderweg is van Brazilie naar Trinadad & Tobago. Hij heeft ons gezien op de AIS en vraagt of we meteo info hebben. Rond 3 uur is Yorick het zat. De zeilen klapperen en snelheid is onder de 3 knopen gezakt. Alles zeilen gestreken en op de motor gaan we verder. Het lijkt erop dat we in de doldrums terecht zijn gekomen.
De nacht is onwaarschijnlijk helder en het aantal meteorieten is overweldigend,
wat het gebrom van de Dream Machine ruimschoots goed maakt.

No comments:

Post a Comment