Monday, November 5, 2012

Een klein weekje Dakar

Maandag 29 oktober
nemen taxi voor de rit naar de haven om in te klaren dat is een wilde rit in gammele wagen. Ja,ja deur vast houden anders verliezen we elkaar. Diepe kuilen in de weg en hoge rotondes waar we overheen crossen maken het avontuur compleet. Alles is vierbaans weg hier. Althans zo vind men dat hier, de weg is echt niet breder dan 4 meter. Toch raast men hier met zijn vieren naast elkaar overheen, gelardeerd met brommers die er tussendoor zigzaggen.
Een vrachtwagen of bus passeren is lastig maar dan maakt men gewoon gebruik van de vierbaansweg uit tegenover gestelde richting. Veel toeteren help wel. Even een stop bij een bank om geld te wisselen, de munt hier is CFA de West Afrikaanse Frank. Bij de immigratie gaat het voor Senegalese begrippen vlot en staan we na 45 minuten weer buiten
Nu snel met de taxi naar de douane. Aangekomen ontstaat het kastje naar de muur principe. U moet niet bij mij zijn maar aan de overkant, aan de overkant, u moet niet bij mij zijn maar aan de overkant. Dat gaat twee keer zo tot een behulpzame ambtenaar even meeloopt en ons naar het juiste smoezelige kantoortje brengt. Wat naast het kantoortje is waar we al twee keer eerder waren….
De gewichtige ambtenaar weet zich lus te rukken van zijn mobile telefoon en begint de papieren van de Immigratie samen met onze paspoorten over te pennen in een groot boek, alles in drievoud. Wanneer het klaar is moeten we per schip 5000 CFA betalen, dat lijk veel maar is ongeveer €8.
Het boek met centjes klapt dicht en we moeten volgen naar zijn baas. Deze zit achter een prachtig groot bureau in een riante kamer met airco. Hij vraagt ons het hemt van het lijf en verteld dat we nu moeten kiezen voor verblijf van maximaal een maand Of 6 maanden de eerste optie is voldoende
Nu moeten de strookjes in het groet boek worden afgescheurd en een kwitantie voor betaling worden afgegeven. Fout, daar is hij niet voor, een lager in rang persoon wordt geroepen die met boek en ons naar kantoortje gaat. Daar worden strookjes gescheurd en afgegeven. We mogen gaan
Nu snel terug naar de Pooh
In de middag gaan ons gereed maken voor de BBQ met allen die op dat moment gebruik maken van de jachtclub Iedereen brengt iets mee, dat varieert van vis tot groente, rijst en wat al gemist kan worden aan boord. Het wordt het een gezellige middag. En late pizza om negen uur sluit de dag af.

Dinsdag 30 oktober
En dagje van alles.
Nog steeds geen wind dus vertrek naar Gambia stellen we uit.
We brengen was weg, een grote zak. Zo groot dat we die we aan boord niet weg krijgen. De ander deelnemers tanken water of regelen diesel.
We laten ons een Jaleba aan meten dat lijkt os handig in deze tropische landen, lekker luchtig en goed tegen de vliegbeestje in Gambia. een soort gedragen muskieten net. De ultieme te dragen muskietennet is een Burka maar dat gaat ons te ver.
In de avond genieten we van de gezamenlijke maaltijd in de club


Woensdag 31 oktober
Goeroe en meer shit
De Zat deelnemers gaan vandaag het eiland Goeroe bezoeken
Ik blijf achter om op de schepen te letten en wat te internetten in de jachtclub.
Achter mijn espresso zittend heb ik geen gevoel.ik ga terug naar de POOH
Na Yorick zijn diarree avontuur bleef het maar stinken in het toilet. Alles met gloor schoongemaakt niets hielp. Waar ik bang voor was is gebeurd!pvc leiding in de hangkast los geschoten en dus alle shit met spoelwater en papier werd keurig in de boot gepompt. Het stond in de motorkamer tot aan de onderkant van de motor. Mbwhaa!!! Kast uit elkaar gesloopt. En ja hoor dikke shit overal,! Emmertje, borsteltje en boenen maar.Ondertussen de bilgepomp aangezet. Ja, jammer dan, ook daar dikke shit en papier, de pomp loopt vast. Schoonmaken en door gaan het hele vlak schoon gepoetst. Alles weer helemaal schoon en de buis gerepareerd.
Je zou denken, dat is niet netjes om het vuile bilgewater overboord te zetten. We kunnen met onze nette Europese goede bedoeling over vuilwatertanks leeg pompen bij een verzamelstation dat zo vinden, maar zo werkt dat hier niet. Hier in Dakar bij de wijk de Ans le Hanne stroomt het open riool zo de zee in. Je ligt dus in het riool, een mini beetje meer maak geen verschil daar komt nog bij dat de natuur hier twee maal daags de baai leeg spoelt ( zeg maar, de wc doortrekt)
Nu rest nog het deksel van het toilet en dan is alles weer o.k en het ruikt weer normaal.
Vanavond eten we met alle deelnemers van de Zeilen Atlantische Toertocht. Bij Citron Vert, leuk lokaal tentje, goedkoop en aardig live muziekje erbij.
Morgen gaan we wegweg.

Donderdag1 nov
Uitklaren
Nou dat was ook wat. Gingen we heel vroeg op pad om uit klaren. Staan bij het politiebureau, helaas de afdeling met de uit stempels is gesloten i.v.m Allerzielen. Top een katholiek feest in een Islamitisch land.
Maar wel lekker En varen met weinig winde baai uit, nog 40 mijl voor Banjul en nachtje, morgen vroeg in Banjul Gambia

No comments:

Post a Comment