Thursday, November 22, 2012

Gambia

12 november
We verlaten Jajanbureh om de hele dag te genieten van het het nationaal park. Besteden dan ook de hele dag in dit park. En komen niet verder dan Kauture bij de Red Hill gaan we voor anker.

13 november
Vroeg in de ochtend beklimmen we de Red hill een berg van slechts 50 meter hoog dat wil zeggen boven zee niveau en kijken uit over de Gambia rivier. Varen verder richting de kust we willen voor anker 3 mijl voor Bombale.

14 november
We maken een korte stop in Bombale om de laatste foto's te brengen en 75 school tassen voor de school kinderen uit het dorp. En wordt misschien wel de late keer dat ik Jalo zal zien ze verteld dat ze omwille van de schoolopleiding van haar kinderen het dorp zal verlaten en naar Kombo moet verhuizen waar ze een kamer moet huren. Hoe dat moet weet ze niet, geld heeft ze niet en hier in het dorp wil niemand voor een weduwe zorgen met kinderen. Ja onderhouden wel een beetje ,maar houden van is ver weg. Ik neem met tranen in mijn ogen afscheid. We maken haast. We willen vanavond bij Tendaba zijn, het kamp wat is opgezet door de Zweed Willy , die is 3 jaar geleden gestorven. Ik wil zien wat ervan terecht is gekomen. En dat is meer dan verwacht het wordt geheel door lokale mensen gerund, eten in de avonds Bush Pic en meer lokaal lekkers, in tijden niet zo goed gegeten.

15 november
We verlaten Tentaba voor een lange dag op de motor varen, ankeren uiteindelijk bij James Island waar en vervallen gouvernement huis staat. Hier is ook het dorpje Jufere, bekent door Arther Healy geschreven verhaal Roots. Over de Amerikaanse slavenhandel, de hoofdpersoon en voor, voorvaderen van Arthur, de slaaf Kuntah Kinte zou uit dit dorpje komen Nog steeds een aan te raden goed boek, destijds prachtig als tv serie door de AVRO uitgezonden.

16 november
Nu rap door naar Lamin lodge waar een mooi weerzien volgt met Fams (Famara) waar wij uit 2004 nog prettige herinneringen aan hebben . Dagje beginnen met inkopen doen, we gaan ons voorbereiden op de oversteek nar de Kaap Verden

17 november '12 de hele dag besteden we aan inkopen voor de overtocht en tanken 200 liter water zo die zijn weer vol. In de avond aan boord met Fams nog een gezellige tijd.samen. morgen vroeg op pad.

18 november
Op naar Banjul om de paspoorten te laten stempelen. We willen weg dat blijkt lastiger dan gedacht en hoop gedoe met de haven meester die nog even op de gesloten kantoor zondag even 22 euro per schip wil hebben.Een hoop geschreeuw maar komt uiteindelijk komt het wel weer goed, we kunnen weg en verlaten Gambia, Wanneer zullen wij hier weer zijn?
Misschien al volgend jaar met de ZAT 2013

No comments:

Post a Comment